– De flesta föräldrar använder sång i samspelet med sitt spädbarn. Men när spädbarnet är sjukt eller för tidigt fött och vårdas länge på en neonatalavdelning, kan både barn och förälder behöva stöd för att komma igång med sin kommunikation.
Det säger Alexandra Ullsten, Musik- och bildterapeut på Landstinget i Värmland och doktorand vid Örebro universitet. På Svenskt barnsmärtsymposium i Borås 14-15 april 2016 belönades hon med Linde Healthcare-stipendiet för sitt avhandlingsarbete om vaggsång mot smärta vid blodprovstagning på nyfödda.
Alexandra Ullsten tar emot sitt stipendium av Linde Healthcares representant Torbjörn Nilson.
– Min första delstudie i avhandlingen visar att den spädbarnsriktade vaggsången, som sjungs i interaktion med spädbarnet, minskar stress och stöttar spädbarnets självreglerande kapacitet. Sången måste dock vara lyhörd för och anpassas efter hur spädbarnet reagerar under en smärtsam provtagning. Det här ett spännande och sparsamt utforskat forskningsområde inom musikterapin, både nationellt och internationellt.
Alexandra Ullsten är utbildad musikterapeut vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och delar sin tid mellan forskarstudier i Musikvetenskap med musikterapeutisk inriktning, vid Musikhögskolan, Örebro universitet och anställningen som Musik– och bildterapeut vid Centralsjukhuset i Karlstad. Som pionjär inom neonatal musikterapi i svensk sjukvård, har Alexandra Ullsten etablerat musikterapin på neonatalavdelningen vid Centralsjukhuset i Karlstad, som i dag är det enda sjukhus i Norden där musikterapi nu är etablerad och ingår i det ordinarie neonatala vårdutbudet.
Alexandra Ullsten
(Foto: Kristina Borgsten)
– Spädbarnsriktad sång engagerar spädbarnet utan att det blir överstimulerat samtidigt som föräldrar lär känna sitt sjuka spädbarn på ett lustfyllt och på ett för spädbarnet anpassat sätt.
Vikten av att sätta in hälsofrämjande insatser tidigt i en människas liv, har drivit Alexandra Ullsten till att arbeta förebyggande även med de allra minsta medborgarna i Värmland; de sjuka och för tidigt födda spädbarnen i samarbete med deras föräldrar. Denna drivkraft är utgångspunkten för hennes forskningsprojekt ”Musikterapeutisk interaktiv spädbarnsriktad sång som smärtlindring vid provtagning av för tidigt födda och sjuka fullgångna spädbarn”.
– Det är en stor ära att få detta stipendium från Linde Healthcare och Svensk barnsmärtförening och stipendiet kommer väl till pass i det fortsatta arbetet med min avhandling, säger Alexandra Ullsten.